Hoe werkt Rolfing

Hoe werkt het?

Rolfing is gebaseerd op een aantal principes en richt zich op de individuele behoeftes van elke cliënt. Een behandeling richt zich onder meer op de volgende zaken:

  • Op welke specifieke manieren gebruikt u uw lichaam?
  • Wat is uw houding?
  • Wat zijn uw vaste gewoontes en patronen?
  • Hoe beweegt u?
  • Welke beperkingen ervaart u?
  • Bent u u bewust van de signalen die uw lichaam u geeft?

 

Fascie

Rolfing richt zich vooral op de behandeling van fascie, een bijzonder bindweefsel dat spieren, organen, zenuwen en botten omhult en verbindt. Hierdoor wordt het ook wel het verbindende orgaan genoemd. Fascie bevat veel receptoren, is verbonden met zenuwen en bloedvaten, en wordt door mechanische manipulatie gehydrateerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat fascie bij uitstek geschikt is om manueel te behandelen. Als bindweefselstructuren onderling en met de omgeving in balans worden gebracht, kunnen blokkades en pijn in het lichaam worden weggenomen. De laatste jaren wordt in de wetenschap het belang en de unieke eigenschappen van fascia herontdekt. (zie ook www.fasciaresearch.com)

Oefeningen en bewegingen

Naast de lichaamsbehandeling wordt er ook aandacht besteed aan het leren van oefeningen en bewegingen die toegespitst zijn op de specifieke individuele situatie van de client. Het verbeteren van de beweeglijkheid en op de juiste manier leren bewegen dragen immers in grote mate bij aan het genezingsproces. Door eenvoudige bewegingsoefeningen (embodiments) worden specifieke gebieden aangesproken en wordt de algehele waarneming gestimuleerd, waardoor waarneming en coördinatie verbeteren. Rolfing stemt de structuur en functie van het menselijk lichaam beter op elkaar af, en dit onder in acht name van het zwaartekrachtveld, waarin het lichaam zich bevindt en beweegt.

10 Sessies

Na tien sessies zal uw lichaam zichtbare en voelbare verbeteringen ondergaan.U zult niet alleen beter gaan ademen, een betere houding en coördinatie krijgen, maar ook een algeheel gevoel van welzijn ervaren. Vaak gaat dit gepaard met een sterker bewustzijn en een betere energiehuishouding. De “10 sessies” zijn van Ida P. Rolf doorgegeven. Dit is een effectieve en slimme proces in stappen, die het hele lichaam behandelt en afstemt.Van zelf sprekend is het ook mogelijk om een enkele, of sessies naar behoefte te doen.

De geschiedenis van Rolfing

Rolfing is ontwikkeld door drs. Ida Rolf (1896­1979), de eerste vrouw die een doctoraal in de biochemie behaalde. Ze was bevriend met Moshe Feldenkrais en deed jaren aan studie en ervaring met yoga en osteopathie. Haar inzichten in de invloed van de zwaartekracht op ons lichaam, en in de functie en rol van fascia met betrekking tot onze houding en manier van bewegen, bracht ze in 1971 samen en aan de hand daarvan ontwikkelde ze een methode van fasciale manipulatie onder de naam Structurele Integratie. Dit werd later Rolfing genoemd, naar Ida Rolf. Tegenwoordig worden beide termen gebruikt.